Je hoeft niet bakken vol met pennen en briefpapier of washitape te hebben om lieve brieven te kunnen versturen. Te veel spullen kan je schrijfproces ook in de weg staan. Want wie wil er nu een brief schrijven als hij daarvoor eerst drie dozen moet doorspitten om een nieuw inktpatroon in de kleur nachtblauw te zoeken voor die ene vulpen.

Hieronder vind je 8 essentiĆ«le producten die ik gebruik bij het schrijven van lieve brieven en kaartjes. Deze post bevat ‘affiliate links’ wat betekend dat ik een kleine vergoeding krijg als je een product aanschaft via de link die ik gebruik. Dit kost je niets extra’s en voel je niet verplicht om mijn link te gebruiken.

laatste update feb 2023

1. Vulpen

Ik ben een groot fan van Lamy. Na het marie kondo-en van mijn stationary is dit de enige vulpen die in mijn collectie mocht blijven

2. Papier

Schrijven kan overal op natuurlijk. Oude tijdschriften en met name Flow tijdschriften gebruik ik om enveloppen van te maken. De postkaarten van aquarel zijn leuk om een eigen kaart mee te maken. Momenteel gebruik ik ze vooral om met mijn zoontje mooie kaarten te verven om op te sturen naar opa en oma.

3. Pen

Een zwarte fineliner is onmisbaar bij verschillende schrijfprojecten. Op de envelop gebruik ik hem vaak om het adres goed zichtbaar neer te schrijven en het retour adres op de achterkant. Als ik een leuke ansichtkaart heb gevonden, maar een heel lang verhaal wil vertellen is dit ook de ideale pen om klein maar toch leesbaar te schrijven. Omdat de fineliner waterproof is kun je hem ook gebruiken in combinatie met waterverf. Ik heb alleen de dikte 0,2 omdat ik deze dus voor alles kan gebruiken.

Een witte gelpen die niet doorschijnend wit schrijft is ook een onmisbare pen voor mij. Op gekleurde enveloppen staat het heel chique om met wit het adres te schrijven. Je kunt er op gekleurd papier patroontjes mee tekenen en je kunt er een mooie schaduw mee aanbrengen bij je handlettering. Mogelijk dat ik hem ook ga gebruiken bij het borduren op kaarten, maar tot nu toe heb ik nog geen heel ingewikkelde patronen gemaakt waarbij ik iets moet noteren op het papier.

4. Waterverf

Waterverven zou ik graag meer willen oefenen. Momenteel gebruik ik deze goedkope maar mooie waterverf met m’n zoontje van de IKEA.

5. Zegellak

Enveloppen dichtmaken met zegellak en er dan met een lakstempel een mooie afdruk in maken maakt het erg plechtig om een brief te schrijven. Voelt ook heel speciaal als je het in de brievenbus vind voor jezelf. De zegellak koop ik via bol.com omdat dat de kortste levertijd heeft, maar de stempels uitzoeken is veel leuker op Etsy. Er zijn zoveel geweldige opties en je kunt er zelf een laten ontwerpen.

6. Enveloppen

Er zijn hele mooie enveloppen te koop, maar vaak is het het eenvoudigst en leukst om ze gewoon zelf te maken. Een vriendin van mij had de blauwe envelop van de belastingdienst hergebruikt om mijn post te kunnen sturen. Was de vrolijkste blauwe envelop die je kunt krijgen.

Je kunt een oude envelop openmaken en die als mal gebruiken om zelf een envelop van een stuk papier te maken, maar wanneer je vaker enveloppen maakt is een wat steviger exemplaar fijner.

In mijn eigen Etsy winkel verkoop ik digitaal bestand waarmee je mooi briefpapier met bijpassende envelop gewoon thuis kunt afdrukken. Zit je nooit meer gelegen om een mooie briefpapierset en je kunt het net zo vaak afdrukken als je het nodig hebt.

7. Postzegels

Het prijskaartje en dat ik niet alle postzegels even mooi vind is de reden dat ik nog geen abonnement bij collect club heb. Maar als m’n postzegels op zijn en het postkantoor bij ons in de stad nog geen nieuwe exemplaren heeft kun je hier heerlijk winkelen naar bijzondere exemplaren. Vooral als je weet dat de persoon bijvoorbeeld van bloemen, techniek of sport houd is er altijd iets wat goed past.

8. Kaarten

In huis heb ik meestal een voorraadje kaarten. Soms kom je ze toevallig tegen of zie ik een leuke illustrator op Etsy. Maar bij envycards.nl kan ik ook altijd slagen. De verzending gaat snel, het is mooi verpakt en er zijn leuke merken te koop.

Zelf verkoop ik ook digitale kaarten en briefpapier perfect voor postcrossing of het schrijven van een lieve brief in mijn eigen Etsy winkel.