Postzegels verzamelen is leuk en motiveert je om nog meer post te versturen. Toch heb ik vorig jaar mijn verzameling weggedaan. Hieronder leg ik uit waarom.

postzegels verzamelen

Postzegels verzamelen

Postzegels verzamelen gebeurd al erg lang. Gebruikt of juist niet (postfris), uit een specifiek land of over een bepaald onderwerp. Er zijn beurzen, fora en marktplaatsplekken om je verzameling uit te blijven breiden. Toen ik nog klein was kreeg ik postzegels van mijn oma. Mijn oma had ze van de envelop en kaarten gescheurd van de de post die ze kreeg van een tante uit Singapore. Prachtige plaatjes waren het. Dat het zo mooi was en helmaal van de andere kant van de wereld kwam heeft veel indruk gemaakt. Vanaf dat moment ben ik ook de postzegels van de brieven en kaarten die ik ontving gaan bewaren in een map.

Bewaren

Er zijn verschillende manieren om postzegels te bewaren. De bekendste methode is ze in een album speciaal voor postzegels stoppen. Hier blijven je postzegels in mooie conditie van en je kunt ze makkelijk verplaatsen naar een andere bladzijde of ruimte maken voor iets nieuws. Op Pinterest en Instagram kwam in een paar jaar terug zulke mooie plaatjes tegen van mensen die ze op kleur hadden opgeplakt in een A5 notitieboekje. Alles wat op kleur gesorteerd is vind ik er al super mooi uit zien (en alle home edit fans onder ons). Postzegels verzamelen op kleur sprak mij dus enorm aan. Het was even een drempel om alles met lijm vast te lijmen, maar het resultaat was erg mooi. En zo leuk om even door te bladeren en geïnspireerd te worden door alle mooie plaatjes.

Minimaliseren

Postzegels verzamelen kost tijd en ruimte. Helemaal gegrepen door het minimalisme heb ik mijn huis onder de loep genomen en veel weggegooid. Niet om niets meer in huis te hebben, maar ook juist om ruimte te maken voor dingen die ik belangrijk vind. Mijn fantasie-zelf had heel graag meerdere notitieboekjes gehad vol met postzegels geordend in de kleuren van de regenboog. De realiteit is dat ik het proces van weken, drogen, opplakken te lang vind duren wat er voor zorgt dat ik eerst een stapeltje in mijn huis maak met alle postzegels die zijn uitgescheurd. Pas als deze stapel zo groot is dat ik het wel waard vind om het proces te doorlopen gebeurd er wat aan de rommel. Tevens wilde ik ruimte in mijn kast wilde maken voor voorleesboeken voor mijn zoon. Dus de conclusie was dat ik mijn tijd en kastruimte belangrijker vond dan de postzegels en daarom besloot ik mijn verzameling weg te gooien. Ook heb ik met mezelf afgesproken om nooit meer postzegels van kaarten of brieven af te halen om te bewaren.

Spijt

Als ik de mooie plaatjes zie van Instagram en Pinterest heb ik misschien een beetje spijt dat ik alles weg heb gedaan. Maar dat gevoel duurt gelukkig maar heel kort. Ik kan niets meer terug bekijken, maar daarom kijk ik nu nog bewuster naar de postzegel die op de brief/kaart zit die ik krijg. En nu heb ik lekker veel ruimte in mijn kast voor voorleesboeken en weer wat vrije tijd teruggewonnen. En dat is een goede beslissing geweest ­čÖé

Als je dit leuk vond om te lezen is dit misschien ook wel wat

Stationery opbergen zodat je het gebruikt

Creatieve werkplek maken in mijn huis

Mijn favoriete materialen voor het schrijven van lieve brieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.