Ode aan de brief is een getipt boek door DWDD en alleen al om de titel moest ik dit boek lezen. Hieronder lees je mijn review

Deze blogpost bevat affiliatie links.

ode aan de brief

Ode aan de brief

Ode aan de brief is een boek geschreven door Simon Garfield en te koop bij bol.com voor 15 euro. Het voorwoord is prachtig en in hoofdstuk 1 ‘de magie van de brief’ schrijft de schrijver waar dit boek over gaat.

Het is een boek over wat we zijn kwijtgeraakt door e-mail in de plaats te stellen van de brief: de post, de envelop, een pen, trager malende hersens, het gebruik van onze gehele hand (en niet slechts de vingertoppen). Het is een eerbetoon aan wat voorafging en de waarde die we toekennen aan geletterdheid, gezond verstand en vooruitdenken. En ik vraag me af of het niet ook een boek over vriendelijkheid is. ‘

De positieve dingen

Laat ik beginnen met wat ik mooi vind aan het boek. Het was heel interessant om te lezen over de oorsprong van de postzegel en zijn effect op het brievenschrijven. Ook het stuk over het dode brievenbureau vind ik erg grappig. Dit dode brievenbureau moest proberen brieven te bezorgen waar de adressering niet duidelijk was. Zo waren er brieven gericht aan de kruidenier naast de slager of waren straatnaam en plaatsnaam door elkaar gehaald. Hele speurtocht lijkt het me voor dat bureau om de brieven dan alsnog bezorgd te krijgen. Ook schrijft de schrijver dat de tekst van het liedje van het kinderprogramma Pieter Post is aangepast. Hij bezorgd nu niet meer brieven maar pakketjes. Voorzover ik weet is de Nederlandse tekst trouwens nog gewoon het alomvattende post wat bezorgd wordt.

De negatieve dingen

Natuurlijk moet ik deze paragraaf beginnen met de opmerking dat dit allemaal heel persoonlijk is en mijn mening haaks kan staan op die van jou. Maar…ik vond het boek nogal saai. Het leest niet makkelijk weg door de lange zinnen die gemaakt worden en het merendeel van de informatie vond ik niet zo boeiend. Heel jammer, want ik had dit boek graag als inspiratie op mijn bureautje willen zetten.

Ik zou dit boek dus niet aanraden om te kopen, maar leen het gerust een keer van de bieb als je toch een poging wil wagen. Ik houd me trouwens aanbevolen voor boeken over het dode brievenbureau!

Als je dit leuk vond wil je dit misschien ook wel lezen

Review e-course your beautiful letter

Mijn favoriete materialen voor het schrijven van lieve brieven

Omapost- schrijf een kaart aan eenzame ouderen

1 thought on “Ode aan de brief – review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.