Het ouderenfonds schrijfmaatje project is erg bekend. Ik was dan ook verrast dat het project gaat stoppen. Waarom dit schrijfproject stopt en de alternatieven beschrijf ik in deze blogpost. Want eenzaam bestrijden met een lief woord blijft belangrijk.

ouderenfonds schrijfmaatje

Ouderenfonds schrijfmaatje

Het ouderenfonds schrijfmaatje project was een project waarbij je eenmalig een kaartje stuurde of een ‘penvriend(in)’ kreeg aangewezen waar je brieven naar kon sturen. Het Zilveren kruis heeft besloten om in 2022 dit project niet meer te financieren. Ze willen zich meer gaan richten op het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen door sociale community’s op te bouwen. Een een-op-een project zoals schrijfmaatje past niet in deze visie. Mijn inziens een heel onverwacht besluit waar veel vrijwilligers en ouderen van zullen balen

Alternatieven om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden

Als jij net als ik wel denkt dat een-op-een aandacht wel belangrijk is in het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen dan heb ik 2 alternatieven voor je gevonden waar je als schrijver aan mee kunt doen

Omapost

Recent heb ik een blogpost geschreven over omapost. Bij dit initiatief kun je een oma of opa ‘adopteren’ en kaarten sturen. Het project is ontstaan in Nederland en iedereen kan zijn eenzame grootouders hier voor aanmelden.

Project postmaatje

Project postmaatje is ook een project wat is opgezet in Nederland. Hierbij wordt je gekoppeld aan een oudere en word er van je verwacht dat je ongeveer 4-8x per jaar een brief of kaartje stuurt. Op dit moment worden er met name eenmalige projecten georganiseerd. Tijdens coronatijd kon je verpleeghuizen die in lockdown zaten of mensen in een instelling die hun verjaardag niet konden vieren een kaartje sturen om ze een hart onder de riem te steken.

Deze blogpost ging over ouderenfonds schrijfmaatje project en de alternatieve projecten in Nederland waar je aan mee kunt doen nu het schrijfmaatje project stopt.

Als je dit interessant vond vind je het misschien ook leuk om dit te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.