Om er voor te zorgen dat je brief zo snel mogelijk bij de ontvanger terecht komt is het belangrijk dat deze goed geadresseerd is. Daarom zal ik je kort de regels als het gaat om adresseren van je brief of kaart van PostNl uitleggen

adresseren

De regels voor post binnen Nederland

Je adres heeft 3 regels

  1. de naam van de ontvanger
  2. de straatnaam en huisnummer of postbus of antwoordnummer. Tussen de cijfers en de letters van de postcode moet een spatie zitten
  3. de postcode en plaatsnaam. Tussen de postcode en de plaatsnaam moeten 2 spaties zitten en de woonplaats moet je in hoofdletters schrijven.

Mocht je met de computer adreslabels maken dan is het aanbevolen lettertype Arial, Calibri, Helvetica of Verdana met grootte 10 of 12.

Regels voor post naar het buitenland

Voor de adressering gelden de zelfde regels als voor het binnenland. Alleen moet je nu ook een vierde regel noteren met daarin in het Engels en met hoofdletters het land van bestemming. Als je het telefoonnummer van de ontvanger hebt kun je dit op de vijfde regel noteren of op de achterkant van de envelop. Als er problemen zijn met de bezorging van je poststuk wordt de ontvanger soms opgebeld. Bij post naar het buitenland is het verplicht om een afzender te noteren. Voor het adresseren van internatrionale postzendingen gelden soms hele specifieke eisen per land. Op de website van postNL staat een overzicht met de regels per land en een voorbeeld adres. Via de download knop kun je dit document ook hier inzien.

Regels voor het noteren van de afzender

Bij handgeschreven enveloppen schrijf je de afzender op de achterkant van de envelop. Bij postverkeer in Nederland is de postcode en huisnummer genoeg. Bij een geprint adreslabel vermeld je de afzender links bovenaan de envelop op 1 regel, dus alles achter elkaar schrijven. Bij post die naar het buitenland gaat vermeld je het retour adres ook links bovenaan op de voorkant van de envelop. Ik heb wel eens een brief terug gekregen die ik naar Amerika had gestuurd en deze heeft wel zijn weg terug gevonden ondanks dat ik toen nog het retouradres op de achterkant van de envelop schreef.

Als je dit leuk vond om te lezen, kijk dan ook hier eens

4 redenen om een vakantiegroet te sturen

3 dingen waar je op moet letten bij een rouwkaart sturen

Penvriendinnen gezocht! 5 tips hoe jij de leukste penvriendin vind

1 thought on “Hoe adresseer je een brief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.